poniedziałek, 17 czerwca 2013

burger vege, czyli hit imprezowy ;-)

Weekend minął pod znakiem odwiedzających nas Znajomych. Oczywiście miałam nie lada zagadkę (jak za każdym razem), co upichcić...

W efekcie na przystawkę była sałata z dodatkami, burger (o którym poniżej) oraz bigosik (do tego bułki własnego wyrobu). Na deser lody.
Wszyscy się najedli i byli przemile zaskoczeni menu.

Na początek burger (odrobineczkę zmodyfikowany przepis, który znalazłam kilka dni temu na puszka.pl).


BURGER DOMOWY
  • bułki sezamowe (ciasto z tego PRZEPISU, "ukręcone" w kulki i posypane sezamem)
  • "kotlet" usmażony kilka godzin / minut wcześniej (poniżej przepis)
  • majonez wegański (lub śmietana słonecznikowa)
  • ketchup / sos pomidorowy
  • szalotka pokrojona w plasterki
  • kiełki słonecznika
  • kiełki lucerny
  • rukola
  • sól, pieprz
Bułkę przekrajam na pół, wkładam "kotlet", wstawiam do piekarnika aby się podgrzał / podpiekł. Gdy buła odpowiednio się upiecze, wyjmuję z piekarnika. Zdejmuję górną część bułeczki, kotlet smaruję majonezem i keczupem, układam na to plaster pomidora i kilka plasterków szalotki i posypuję solą i pieprzem. Na to układam odrobinę kiełków słonecznika i "zamykam" bułkę ;-)
Na talerzu układam też rukolę i kiełki lucerny.



Przepis na "kotleciki":
  • pół szklanki orzeszków ziemnych (bez soli)
  • pół szklanki migdałów (lub płatków migdałowych)
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki suszonych cebulek
  • 4 ząbki czosnku
  • ćwierć szklanki przecieru pomidorowego (lub ketchupu)
  • 3 łyżki stołowe octu balsamicznego z Modeny
  • sól
  • pieprz kolorowy (lub czarny)
  • pieprz ziołowy
  • płatki chilli (suszone)
Orzeszki, migdały, słonecznik, cebulki i czosnek zmielić w blenderze. Wsypać do miseczki, dodać przecier i ocet. Wymieszać dokładnie, dodać przyprawy do smaku. Formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez około minutę (aż będą delikatnie podsmażone, uwaga bo szybko się smażą).


4 komentarze:

  1. Oooo, orzechowy kotlet! Chcę chcę chcę ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Burger orzechowy... hmm brzmi smacznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej ;) musze spróbować, ale podziwiam za bułeczki w tym "fastfudzie"!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym teraz zjadła takiego burgera... Świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń