[vegan] weki: papryczka chilli na słodko
Dwie uwagi: przed przystąpieniem do wykonania przepisu zaopatrzcie się w jakąś grubą chustkę by przewiązać sobie nos i usta - papryczka chilli po zmieleniu może nieźle dać w kość (a dokładniej to w płuca).
I jeszcze jedno: uwaga, ostre! ;-)
Dzisiaj do zrobienia bardzo prosta i szybka pasta / sos / dodatek na kanapki (jak ktoś lubi bardzo ostre). Do garnka można też dodać sok z limonki lub odrobinę świeżego imbiru czy też czosnku. Ja zostałam przy bazowej wersji.
Z tego przepisu wychodzi: 7 słoiczków o pojemności ok. 300 ml.
Z tego przepisu wychodzi: 7 słoiczków o pojemności ok. 300 ml.
CHILLI NA SŁODKO
- 1 kg papryczek chilli (ja użyłam 1,2 kg - bo ogonki swoje ważyły)
- 1 kg cukru
- opcjonalnie: 2 - 3 łyżeczki Agar Agar
Odkroić ogonki papryczek. Papryczki zmielić w blenderze. Wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem (i ew. dodatkami oraz agarem - bez agaru też śmiało może być - będzie tylko rzadsze). Zagotować.
Przekładać do słoiczków. Zakręcone układać do góry dnem, poczekać aż przestygną. I to wszystko :-)
Organizator: WeganNerd
Baardzo lubię ostre jedzenie, piękny kolor!
OdpowiedzUsuńZapisuję ten przepis. Muszę go wypróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Ja w tym roku robię kolejne porcje :))
Usuń