[vegan] weki: papryczka chilli na słodko

Dwie uwagi: przed przystąpieniem do wykonania przepisu zaopatrzcie się w jakąś grubą chustkę by przewiązać sobie nos i usta - papryczka chilli po zmieleniu może nieźle dać w kość (a dokładniej to w płuca).
I jeszcze jedno: uwaga, ostre! ;-)

Dzisiaj do zrobienia bardzo prosta i szybka pasta / sos / dodatek na kanapki (jak ktoś lubi bardzo ostre). Do garnka można też dodać sok z limonki lub odrobinę świeżego imbiru czy też czosnku. Ja zostałam przy bazowej wersji.

Z tego przepisu wychodzi: 7 słoiczków o pojemności ok. 300 ml.


CHILLI NA SŁODKO
  • 1 kg papryczek chilli (ja użyłam 1,2 kg - bo ogonki swoje ważyły)
  • 1 kg cukru
  • opcjonalnie: 2 - 3 łyżeczki Agar Agar

Odkroić ogonki papryczek. Papryczki zmielić w blenderze. Wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem (i ew. dodatkami oraz agarem - bez agaru też śmiało może być - będzie tylko rzadsze). Zagotować. 
Przekładać do słoiczków. Zakręcone układać do góry dnem, poczekać aż przestygną. I to wszystko :-)
 
Co do słoika?!Organizator: WeganNerd

Komentarze

Prześlij komentarz