[vegan] Niedzielne ciasto śliwkowe!

Jakoś tak ładnie się złożyło, że miałam nieco śliwek (10 sztuk?), które wymagały zrobienia... i do tego mamy niedzielę... więc co pasuje? Niedzielne ciacho śliwkowe! (jest delikatnie słodkie, więc jeżeli ktoś woli standardowo słodkie ciacha - niech doda więcej słodziszcza)

Małżonek będzie miał smaczną niespodziankę jak wróci do domu :-)


NIEDZIELNE CIASTO ŚLIWKOWE
(porcja na niedużą blaszkę ok. 20 x 11 cm = ok. 8 x 4 inch)
  •  15 gram świeżych drożdży
  • 5 łyżek syropu z agawy
  • szczypta soli
  • pół szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny płynny rzecz jasna)
  • 25 łyżek mąki pszennej
  • śliwki (u mnie było około 10 sztuk)
  • cynamon (ile kto lubi - u mnie łyżeczka)
  • olej (do wysmarowania) i mąka (do wysypania) blaszki
Drożdże mieszam z jedną łyżką syropu z agawy, ciepłą wodą, łyżeczką mąki i odrobiną soli. Przykrywam kubeczek i odstawiam w ciepłe i ustronne miejsce do wyrośnięcia (15 - 30 minut).

W misce mieszam pozostałą ilość syropu z agawy z olejem. Dodaję mąkę. Mieszam. Dodaję wyrośnięte drożdże. Wyrabiam ciasto. W razie gdyby mąki było za mało - podsypuję.

Po wyrobieniu wykładam do (uprzednio wysmarowanej oliwą i posypanej mąką) blaszki. 

W miseczce mieszam pokrojone śliwki (ja obieram) z cynamonem. Wychodzi z tego coś jakby mus, tyle że z kawałkami owoców :-) Przykrywam nim wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzewam do około 200 C (ok. 360 - 390 F).
Wstawiam ciacho. Zapiekam przez około 45 minut.
 Można oczywiście dłużej, jeżeli zajdzie taka potrzeba.






P.S. - Nie zaglądajcie do ciacha wcześniej niż po 25 minutach - inaczej Wam klapnie ;-)

[ciasta wychodzi około 600 gram = całe ciacho to 1200 kcal - jeżeli to komuś potrzebne ;-) ]

Coś słodkiego bez cukru i aspartamuOrganizator: quchniawege

Komentarze

  1. Apetycznie wygląda :) Swoją drogą, cudownego masz psiaka! Uwielbiam rasę husky.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz