niedziela, 1 lutego 2015

Bardzo czekoladowe ciastko, (prawie) jak lava cake. Proste!

Myślałam, że nigdy tego nie dokonam... a jednak! Po lekturze kilku przepisów z internetów, chwili przemyśleń i zerknięciu do bazy własnych przepisów... no i z dużą dawką modlitwy, żeby mi wyszło (hehehe)... oto jest... Pyszne ciastko czekoladowe z lejącym się środkiem!
Fakt. Nie robi się go tak, jak tradycyjne "lava cake" (bo z drugiej strony i składniki nie te), trochę się "oszukuje"... ale co za różnica (przynajmniej w moim odczuciu, puryści kulinarni proszeni są o wybaczenie), kiedy efekt jest pyszny? Dla mnie to najważniejsze. A, no i by przepis był prosty. Taaa-dam.


Ciasto czekoladowe
(przepis na 4 kokilki)

  • 4 łyżki kakao (niesłodzonego, rzecz jasna) - plus odrobina do wysypania kokilek
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 0.5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • 10 łyżek mąki (ja używałam pszennej, typ 450 i 550, bo takie miałam)
  • 12 łyżek mleka roślinnego (u mnie było owsiane)
  • 2 nieduże rozgniecione banany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 
  • 0.5 łyżeczki octu (u mnie był ryżowy)
  • 4-8 kostek gorzkiej czekolady
Połączyć składniki suche, połączyć mokre. Wszystko (oprócz kostek czekolady) wymieszać dokładnie. 
Kokilki smarować wegańską margaryną lub olejem, wysypać kakao (tak, jak to się robi bułką tartą). Nakładać do kokilek. Na koniec, do środka każdej masy, włożyć po jednej (lub 2) kostce czekolady. 


Ja wkładałam do nienagrzanego piekarnika. Piekłam 25 minut (sam piekarnik musi się nagrzać do około 200 stopni Celsjusza - gdyby do takiej temperatury włożyć, to pieczenie wyniosłoby jakieś 15 minut. Z tym że ja się bałam czy aby moje naczynka nie popękają z szoku temperaturowego ;-) ).


Wyciągnęłam z kokilek na talerzyki, posypałam cukrem pudrem. Choć podobno równie pyszne ze śmietaną kokosową. 

Należy wcinać póki ciepłe.

Mówiłam, że proste? Smacznego!



WEGAŃSKIE ŁAKOCIEOrganizator: WEGANON


5 komentarzy:

  1. To musiało smakować magicznie !! :) Bardzo lubię takie mokre w środku ciasta. Wypróbuję przepis, tylko trochę pokombinują z mąkami i mam nadzieję, że się uda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z calego serca :) Koniecznie prosze o sprawozdanie jak wyszlo! :)

      Usuń
    2. Polecam z calego serca :) Koniecznie prosze o sprawozdanie jak wyszlo! :)

      Usuń
  2. Już mi ślinianki buzują :)

    OdpowiedzUsuń