Brunch time!
Kiedy nie ma się pomysłu na śniadanie, w brzuszku burczy, a w lodówce cóż, dobrze że choć nieco więcej niż światło... pora na placek :-)
Placek żytni z warzywami
Na placek:
- pół szklanki mąki żytniej t. 2000
- ok. 3/4 szklanki wody
- mała cebula posiekana na kawałki
- świeża natka pietruszki (posiekana)
- końcówki kapusty i sałaty ;-)
- 1/8 łyżeczki sody
- doprawione szczyptami: soli, czosnku i ostrej papryki
Wszystkie składniki wymieszałam, po czym smażyłam po kilka minut (6, 7?) na każdej stronie na malutkim ogniu (uwaga, trzeba dosyć długo smażyć, u mnie był dosyć gruby i napakowany w.w. warzywami plus to mąka żytnia, więc...) na złoto-brązowo.
Na górę:
- dojrzałe awokado pokrojone w plasterki
- świeży koperek
- sos z pestek słonecznika*
- ketchup z cukinii (by moja Teściowa)
Jeść póki ciepłe :-)
SMACZNEGO!
* - garść łuskanych pestek słonecznika, sok z 1/3 cytryny, sól, odrobina mleka migdałowego dla konsystencji - wszystko zmiksować w blenderze;
Agnieszka*
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę apetycznie
OdpowiedzUsuń57 year-old Information Systems Manager Nikolas O'Hannigan, hailing from Cookshire enjoys watching movies like Funny Bones and Rafting. Took a trip to Lagoons of New Caledonia: Reef Diversity and Associated Ecosystems and drives a Navigator. Dowiedz sie wiecej
OdpowiedzUsuń