szybkie ciastuszko letnie ;-)
LETNIE SŁODKOŚCI
spód:
- 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej
- 80 gram margaryny
- 3 łyżki wody
- nieco soli
nadzienie:
- garść jagód
- garść poziomek
- łyżeczka cukru brązowego
wierzch:
- 9 łyżek stołowych mąki pełnoziarnistej
- 12 łyżek stołowych płatków owsianych
- 3 łyżki stołowe cukru brązowego
- 3 łyżki stołowe syropu z agawy
- 3 łyżki stołowe oleju (np. z pestek winogron)
wykonanie:
- zagnieść ciasto na spód (jeżeli za mało mąki - podsypać); uformować kulkę i włożyć na kilka - kilkanaście minut do lodówki
- formę na tartę posmarować margaryną (lub polać odrobiną oleju), posypać mąką
- wyjąć ciasto z lodówki i "wykleić" nim formę (wyjdzie bardzo cienki placek)
- na wierzch wsypać jagody i poziomki, posypać cukrem
- wstawić do piekarnika (zimnego w moim wypadku, gdyż moja forma jest ceramiczna) i czekać aż odrobinę się przypiecze (temperatura osiągnie 200 stopni Celsjusza)
- w międzyczasie przygotować "kruszonkę" na wierzch, czyli połączyć wszystkie składniki dokładnie :-)
- wyłożyć kruszonkę na gorące ciacho, wstawić znowu do piekarnika
- zapiekać kilkanaście minut (15?), aż wierzch nieco zbrązowieje
- SMACZNEGO :-)
(zdjęcia dzięki uprzejmości I., która była moim wspaniałym gościem ;-) )
P.S. - ciasto nie jest zbyt słodkie (Małżonek mój nie przepada za zbyt słodkimi ciastami), jeżeli chcecie to dodajcie więcej słodyczy ;-)
P.S. - ciasto nie jest zbyt słodkie (Małżonek mój nie przepada za zbyt słodkimi ciastami), jeżeli chcecie to dodajcie więcej słodyczy ;-)
![]() |
Ale dasz mi trochę, no nie?... |
* * *
Miesiąc mi zleciał nie wiadomo gdzie, skumulowały mi się różne wydarzenia (i te dobre i te złe...), do tego wyjazdy wakacyjno-urlopowe, etc. No i lipca 2013 nie ma... ;-)
Agnieszka ,a na oleju by wyszło? Bo fajne ciacho, a pies jaki fajny
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że by wyszło (normalnie też tarty z olejem zagniatam), aaale... nie dam Ci proporcji (zapewne sama wykombinujesz) ;))
OdpowiedzUsuńAguś, ciacho było przepyszne!!! :) Dziękuję Ci ogromnie za to wspaniałe popołudnie i zaserwowane pyszności. Ściskam, I.
OdpowiedzUsuń