szybkie ciastuszko letnie ;-)


LETNIE SŁODKOŚCI

spód:
  • 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 80 gram margaryny 
  • 3 łyżki wody
  • nieco soli
nadzienie:
  • garść jagód
  • garść poziomek
  • łyżeczka cukru brązowego
wierzch:
  • 9 łyżek stołowych mąki pełnoziarnistej
  • 12 łyżek stołowych płatków owsianych 
  • 3 łyżki stołowe cukru brązowego
  • 3 łyżki stołowe syropu z agawy
  • 3 łyżki stołowe oleju (np. z pestek winogron)

wykonanie:
  •  zagnieść ciasto na spód (jeżeli za mało mąki - podsypać); uformować kulkę i włożyć na kilka - kilkanaście minut do lodówki
  • formę na tartę posmarować margaryną  (lub polać odrobiną oleju), posypać mąką
  • wyjąć ciasto z lodówki i "wykleić" nim formę (wyjdzie bardzo cienki placek)
  • na wierzch wsypać jagody i poziomki, posypać cukrem
  • wstawić do piekarnika (zimnego w moim wypadku, gdyż moja forma jest ceramiczna) i czekać aż odrobinę się przypiecze (temperatura osiągnie 200 stopni Celsjusza)
  • w międzyczasie przygotować "kruszonkę" na wierzch, czyli połączyć wszystkie składniki dokładnie :-)
  • wyłożyć kruszonkę na gorące ciacho, wstawić znowu do piekarnika
  • zapiekać kilkanaście minut (15?), aż wierzch nieco zbrązowieje
  • SMACZNEGO :-)
(zdjęcia dzięki uprzejmości I., która była moim wspaniałym gościem ;-) )

P.S. - ciasto nie jest zbyt słodkie (Małżonek mój nie przepada za zbyt słodkimi ciastami), jeżeli chcecie to dodajcie więcej słodyczy ;-)

Ale dasz mi trochę, no nie?...

* * *
Miesiąc mi zleciał nie wiadomo gdzie, skumulowały mi się różne wydarzenia (i te dobre i te złe...), do tego wyjazdy wakacyjno-urlopowe, etc. No i lipca 2013 nie ma... ;-)

Komentarze

  1. Agnieszka ,a na oleju by wyszło? Bo fajne ciacho, a pies jaki fajny

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się, że by wyszło (normalnie też tarty z olejem zagniatam), aaale... nie dam Ci proporcji (zapewne sama wykombinujesz) ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Aguś, ciacho było przepyszne!!! :) Dziękuję Ci ogromnie za to wspaniałe popołudnie i zaserwowane pyszności. Ściskam, I.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz