środa, 1 maja 2013

zielona fasolka i towarzystwo

  • mrożona zielona fasolka (2-3 garści)
  • mrożony groszek zielony (garść)
  • marchew (jedna duża)
  • seler naciowy (około dwóch kawałków - może być więcej)
  • czosnek (kilka ząbków)
  • sok pomidorowy własnej produkcji (bo nie miałam przecieru ;-) ) - ok. szklanki
  • listki laurowe, ziele angielskie, warzywna kostka (o ile bez niezdrowych dodatków)
  • makaron (jak najmniejszy) - garść
  • oliwa z oliwek - łyżka stołowa
  • ...no i woda, rzecz jasna ;-)
Zagotować wodę z listkami i zielem angielskim. Wrzucić pokrojoną (np. w talarki) marchewkę, seler naciowy, czosnek (ząbki w całości), zalać sokiem pomidorowym. Dodać oliwę. Po kilku minutach dodać groszek i fasolkę. Gdy wszystko zmięknie (po kilkunastu minutach? Nie mierzyłam czasu...), wrzucić makaron. Gotować do miękkości. 
Zupa najlepiej smakuje na ciepło - smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz