zielona fasolka i towarzystwo
- mrożona zielona fasolka (2-3 garści)
- mrożony groszek zielony (garść)
- marchew (jedna duża)
- seler naciowy (około dwóch kawałków - może być więcej)
- czosnek (kilka ząbków)
- sok pomidorowy własnej produkcji (bo nie miałam przecieru ;-) ) - ok. szklanki
- listki laurowe, ziele angielskie, warzywna kostka (o ile bez niezdrowych dodatków)
- makaron (jak najmniejszy) - garść
- oliwa z oliwek - łyżka stołowa
- ...no i woda, rzecz jasna ;-)
Zagotować wodę z listkami i zielem angielskim. Wrzucić pokrojoną (np. w talarki) marchewkę, seler naciowy, czosnek (ząbki w całości), zalać sokiem pomidorowym. Dodać oliwę. Po kilku minutach dodać groszek i fasolkę. Gdy wszystko zmięknie (po kilkunastu minutach? Nie mierzyłam czasu...), wrzucić makaron. Gotować do miękkości.
Zupa najlepiej smakuje na ciepło - smacznego! :-)
Komentarze
Prześlij komentarz