piątek, 16 listopada 2012

[vegan] zupa z dyni


Nadeszła jesień i tym samym sezon na pyszne, ciepłe zupy. 
Obecnie w naszym domowym menu króluje dynia, więc... wypadało ugotować zupę dyniową.
Ugotowałam ją kilka dni temu, oczywiście calutka zniknęła w tempie błyskawicznym.
 Prosta zupa w wersji wegańskiej :-)

ZUPA DYNIOWA
  • dynia
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • przyprawa curry
  • papryka w proszku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia 
  • pęczek szczypiorku (posiekać)
  • płatki suszonego chilli (opcjonalnie)
Na początku dynię należy pokroić na części, z których wykraja się miąższ (zaraz pod skórką). Później kroi się go w małe cząstki. Miąższ oraz drobniutko posiekaną cebulę smaży się około 15 minut (może być krócej, ważne by się ładnie zarumieniła cebula, a miąższ zmiękł). Pod koniec smażenia należy dodać pokrojony czosnek.
Zalać bulionem, wodą i mlekiem sojowym. Doprawić. Gotować około pół godziny na malutkim ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić, po to by później przełożyć do blendera i zmiksować. Przełożyć do garnka i podgrzać. 
Podawać oczywiście ciepłą, przystrojoną np. płatkami chilli i szczypiorkiem (super walory smakowe) :-)

1 komentarz:

  1. O, dawno już jej nie jadłam. Ten ładny kolorek zaprasza do próbowania ;)
    No i szczypiorek - następnym razem go dodam!

    OdpowiedzUsuń