[vegan] zupa z dyni
Nadeszła jesień i tym samym sezon na pyszne, ciepłe zupy.
Obecnie w naszym domowym menu króluje dynia, więc... wypadało ugotować zupę dyniową.
Ugotowałam ją kilka dni temu, oczywiście calutka zniknęła w tempie błyskawicznym.
Prosta zupa w wersji wegańskiej :-)
ZUPA DYNIOWA
- dynia
- 1-2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- przyprawa curry
- papryka w proszku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- pęczek szczypiorku (posiekać)
- płatki suszonego chilli (opcjonalnie)
Na początku dynię należy pokroić na części, z których wykraja się miąższ (zaraz pod skórką). Później kroi się go w małe cząstki. Miąższ oraz drobniutko posiekaną cebulę smaży się około 15 minut (może być krócej, ważne by się ładnie zarumieniła cebula, a miąższ zmiękł). Pod koniec smażenia należy dodać pokrojony czosnek.
Zalać bulionem, wodą i mlekiem sojowym. Doprawić. Gotować około pół godziny na malutkim ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić, po to by później przełożyć do blendera i zmiksować. Przełożyć do garnka i podgrzać.
Podawać oczywiście ciepłą, przystrojoną np. płatkami chilli i szczypiorkiem (super walory smakowe) :-)
O, dawno już jej nie jadłam. Ten ładny kolorek zaprasza do próbowania ;)
OdpowiedzUsuńNo i szczypiorek - następnym razem go dodam!