niedziela, 4 listopada 2012

balsam (masło / krem / balsam) do ciała

BALSAM DO CIAŁA
  • 2 łyżki wosku pszczelego
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron (lub oliwy z oliwek)
  • 2-3 łyżki wody destylowanej
  • olejek eteryczny (10-15 kropel)
Do małego garnuszka wlać wody i zagotować, na wierzch wstawić (zamiast pokrywki) miseczkę metalową i do niej wlać olej oraz włożyć wosk (robimy "kąpiel wodną" tak jak przy rozpuszczaniu czekolady). Gdy wosk się całkowicie roztopi przelać do miski szklanej (lub drewnianej, co kto ma). 
Dodać wodę destylowaną (im więcej wody, tym konsystencja rzadsza; za to im więcej dodaliśmy wosku, tym konsystencja gęstsza), ubijać trzepaczką lub łyżką aż nasza masa odrobinę stężeje. Dodać olejek. Dalej ubijać.
Odstawić na jakieś 20 minut, by jeszcze bardziej stężało. 
Po upływie tego czasu (może być nieco dłużej), przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika.
No i używać oczywiście :-)
P.S. - Dla mnie ta porcja zużywa się w przeciągu miesiąca.


kuchenne laboratoriumOrganizator: miszmasz

1 komentarz:

  1. Myślisz, że uda mi się go zrobić w wersji wegańskiej, bez wosku pszczelego?

    OdpowiedzUsuń