(vegan) weki: grzyby z chilli
W dzisiejszym (a w zasadzie to wczorajszym) wypadku: czerwonogłówce.
Ale przepis poniżej stosuję nie tylko do nich ;-)
Czyli coś z serii: z kajeciku mojej mamy / babci / teściowej / etc.
GRZYBY Z CHILLI
- 1.5 kg grzybów
- 1 łyżka soli
- 1 litr wody
- 1 cebula (po ugotowaniu grzybów - wyrzucić)
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 1.5 łyżeczki soli
- ziarna pieprzu
- ziele angielskie
- liście laurowe
Dodatkowo:
- papryczka chilli (pokrojona; używałam razem z ziarenkami, by było bardziej ostre)
- Grzyby oczyścić, umyć. Wrzucić do wrzącej wody. Gotować 30 minut.
- Przełożyć do słoików, do środka włożyć kilka kawałków papryczki chilli. Ostudzić.
- Zalewę gotować 15 minut.
- Zalać grzyby, zakręcić.
- Pasteryzować (na mokro) około 20 minut.
- Po pasteryzacji wyjąć na ściereczkę, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem / ręcznikiem.
- Gdy słoiki będą zimne: podpisać i zanieść do piwnicy / spiżarni / etc.

Ja bym się bała zanieść cokolwiek do piwnicy haha obawiam się, że nic bym nie zastała :-)
OdpowiedzUsuń