(vegan) weki: grzyby z chilli

W dzisiejszym (a w zasadzie to wczorajszym) wypadku: czerwonogłówce.
Ale przepis poniżej stosuję nie tylko do nich ;-)
Czyli coś z serii: z kajeciku mojej mamy / babci / teściowej / etc. 


GRZYBY Z CHILLI
  • 1.5 kg grzybów
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr wody
  • 1 cebula (po ugotowaniu grzybów - wyrzucić)
Zalewa: 
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1.5 łyżeczki soli
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Dodatkowo:
  • papryczka chilli (pokrojona; używałam razem z ziarenkami, by było bardziej ostre)

  1. Grzyby oczyścić, umyć.  Wrzucić do wrzącej wody. Gotować 30 minut.
  2. Przełożyć do słoików, do środka włożyć kilka kawałków papryczki chilli. Ostudzić.
  3. Zalewę gotować 15 minut. 
  4. Zalać grzyby, zakręcić.
  5. Pasteryzować (na mokro) około 20 minut.
  6. Po pasteryzacji wyjąć na ściereczkę, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem / ręcznikiem. 
  7. Gdy słoiki będą zimne: podpisać i zanieść do piwnicy / spiżarni / etc.
Co do słoika?!Organizator: WeganNerd

Komentarze

  1. Ja bym się bała zanieść cokolwiek do piwnicy haha obawiam się, że nic bym nie zastała :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz