czwartek, 30 sierpnia 2012

(raw) deserowo - "sernikowo"

Znalazłam wspaniały przepis tutaj ---> KLIK!!!
Oczywiście zrobiłam własną wersję. Niedużo zmieniłam, bo w sumie co tu zmieniać... ale ku pamięci zapisuję. A nie chcę zapomnieć! O nie! Pyyyycha!
W smaku kojarzy mi się trochę z "sernikiem". Zresztą co tu dużo mówić... spróbujcie! :-))


RAW DESER, CZYLI UDAWANY SERNIK
(może być świąteczny ;-) )
  • 120 g orzechów nerkowca (tyle miałam)
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 2 niepełne łyżki syropu z agawy
  • 2 garści jagód (u mnie były mrożone)
Orzechy nerkowca zalać zimną wodą i odstawić na noc.
Rano zlać wodę.

Masło kokosowe: 100 gram wiórek kokosowych ukręcić w blenderze na gładką masę / papkę. Uwaga: jest pyyyyyszne...!
Do blendera wrzucić orzechy nerkowca i zmiksować na gładką masę. Dodać masło kokosowe, słodziszcze (można też dodać ew. sok z połowy cytryny - tak było w oryginalnym przepisie).

Gotową masę włożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub jeżeli ktoś ma, to forma może być silikonowa). Na górę ułożyć jagody. Włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Później przestawić do lodówki.
Dla mnie obłęd smakowy :-) 
A na koniec, podstawowa tabelka (wolę ją mieć przy deserach, hehehe)...


Coś słodkiego bez cukru i aspartamuOrganizator: quchniawege

Wegańskie słodkości- edycja letniaOrganizator: kikimora

Wegańskie ŚwiętaOrganizator: WeganNerd

2 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem że w wersji raw można zrobić takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow...na pewno sprobuje to zrobic. brzmi fantastycznie; nie moge sie doczekac zeby sprobowac. dzieki za podzielenie sie fajnym pomyslem!

    OdpowiedzUsuń