(vegan) weki - ogórki meksykańskie
Przepis stąd: http://puszka.pl/przepis/5107-ogorki_po_meksykansku-krotko_marynowane_w_zalewie_chili.html
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli
- 8 łyżek oleju
- 0,5 kg cukru
- 1,5 szklanki octu spirytusowego
- 3 łyżeczki chili (lub więcej)
- główka czosnku
Ogórki umyłam i poprzekrajałam wzdłuż na połówki (bez obierania!). Zasypałam solą i zostawiłam na całą noc (zaczęłam je robić wieczorem).
Odlałam wodę, podlałam ogórki podgrzanym olejem, przemieszałam.
Ugotowałam cukier z octem, chili o czosnkiem. Następnie zalałam tym ogórki.
Całość ponownie zamieszałam i zostawiłam na kolejną noc (dociskałam w miskach talerzami, na których leżały duże cukinie ;-) ).
Do słoików wkładałam ciasno ogórki, dopełniłam zalewą (powinno na styk wystarczyć). Zakręcamy słoiki.
Według autora przepisu na drugi dzień mają dobry smak, a po tygodniu naciągają pikanterią ;-)
Ja potwierdzę tylko, że są smaczne już przy wkładaniu do słoików, hehe... Natomiast póki co, nie są ostre. Mam nadzieję, że się to niedługo zmieni.
Uwaga: nie pasteryzujemy. Swoją drogą, zobaczymy jak długo wystoją bez pasteryzowania (zrobiłam piętnaście sporych słoików...).

Mam sporo ogórków, a nie ukrywam, że już mi się znudziły tradycyjne weki. Do tego uwielbiam chilli ;)
OdpowiedzUsuń