(vegan) weki - ogórki meksykańskie


     Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu spirytusowego
  • 3 łyżeczki chili (lub więcej)
  • główka czosnku
Porcja na 6 słoików (dużych).
 
Ogórki umyłam i poprzekrajałam wzdłuż na połówki (bez obierania!). Zasypałam solą i zostawiłam na całą noc (zaczęłam je robić wieczorem).

Odlałam wodę, podlałam ogórki podgrzanym olejem, przemieszałam.
Ugotowałam cukier z octem, chili o czosnkiem. Następnie zalałam tym ogórki.

Całość ponownie zamieszałam i zostawiłam na kolejną noc (dociskałam w miskach talerzami, na których leżały duże cukinie ;-) ).

Do słoików wkładałam ciasno ogórki, dopełniłam zalewą (powinno na styk wystarczyć). Zakręcamy słoiki.

Według autora przepisu na drugi dzień mają dobry smak, a po tygodniu naciągają pikanterią ;-)
Ja potwierdzę tylko, że są smaczne już przy wkładaniu do słoików, hehe... Natomiast póki co, nie są ostre. Mam nadzieję, że się to niedługo zmieni.

Uwaga: nie pasteryzujemy. Swoją drogą, zobaczymy jak długo wystoją bez pasteryzowania (zrobiłam piętnaście sporych słoików...).




Co do słoika?!Organizator: WeganNerd

Komentarze

  1. Mam sporo ogórków, a nie ukrywam, że już mi się znudziły tradycyjne weki. Do tego uwielbiam chilli ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz