środa, 18 lipca 2012

(vegan) sourdough rolls, czyli bułeczki na zakwasie :)

Po pierwsze zakwas ("starter").

- 1 paczuszka suchych drożdży (7 gram)
- 2 kubki ciepłej wody
- 2 kubki mąki

W dużej (nie metalowej!) misce wymieszać razem składniki. Przykryć (np. ściereczką). Zostawić w ciepłym miejscu na 4-8 dni, by sfermentowało. Mieszać co jakiś czas.

Jeżeli będziecie używać zakwasu, wtedy trzeba go uzupełniać.
Przykład: używacie 1 kubek zakwasu, więc trzeba (ten w misce) uzupełnić o 1 kubek wody i 1 kubek mąki (plus szczypta cukru opcjonalnie). Wymieszać, zostawić na zewnątrz aż znowu będzie fermentowało, a później przechowywać w lodówce.

Przepis na bułeczki.

- 1 kubek zakwasu
- 1 1/2 kubka ciepłej wody
- 1 łyżka drożdży (świeżych)
- 1 łyżka stołowa soli
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 3 - 4 kubki mąki (ja użyłam 6, dopiero wtedy ciasto wyszło w porządku)

Wymieszać zakwas, wodę, drożdże, sól, cukier i olej. Dodawać mąkę po 1 kubku na raz i wyrabiać ciacho. Wyrobione ciasto zostawić w misce i przykryć ściereczką. Czekać aż ciasto podwoi swoją objętość.
Włączyć piekarnik na 200 stopni C.
Formować kulki i układać np. na papierze do pieczenia (ja nie lubię się bawić w natłuszczanie formy). Piec około 20 minut. 

Urok mąki żytniej razowej ;-)

Oryginał: http://www.food.com/recipe/sourdough-dinner-rolls-99966

* * * 

I coś na dobry humor, z dziko.pl ;-))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz