(vegan) muffiny bananowe
Zrobiłam dzisiaj bananowe muffiny - OBŁĘDNIE SMACZNE!
Oryginalny przepis po angielsku stąd: KLIK!
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/4 szklanki oleju (używałam oliwy z oliwek)
- 1 szklanka brązowego cukru (spokojnie można dodać mniej)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
W dużej misce zgnieść banany (np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Dodać olej i cukier. Wymieszać dokładnie.
W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Połączyć z masą bananową (delikatnie, do połączenia się wszystkiego w gładką masę).
Natłuścić formę do muffinek, wypełnić każde wgłębienie do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut lub do momentu gdy wykałaczka (wsadzona testowo w muffinka) będzie sucha i czysta.
SMACZNEGO! :-))
(Od dziś ten przepis jest jednym z moich ulubionych - zdecydowanie! :-) )
W dużej misce zgnieść banany (np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Dodać olej i cukier. Wymieszać dokładnie.
W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Połączyć z masą bananową (delikatnie, do połączenia się wszystkiego w gładką masę).
Natłuścić formę do muffinek, wypełnić każde wgłębienie do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut lub do momentu gdy wykałaczka (wsadzona testowo w muffinka) będzie sucha i czysta.
SMACZNEGO! :-))
(Od dziś ten przepis jest jednym z moich ulubionych - zdecydowanie! :-) )
Wyglądają świetnie, szkoda że zjadłam jednego banana, teraz mam tylko dwa.Ale jutro zrobię :D
OdpowiedzUsuń