(vegan) muffiny bananowe

Zrobiłam dzisiaj bananowe muffiny - OBŁĘDNIE SMACZNE! 


Oryginalny przepis po angielsku stąd: KLIK!

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki oleju (używałam oliwy z oliwek)
  • 1 szklanka brązowego cukru (spokojnie można dodać mniej)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
W dużej misce zgnieść banany (np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków). Dodać olej i cukier. Wymieszać dokładnie.
W drugiej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Połączyć z masą bananową (delikatnie, do połączenia się wszystkiego w gładką masę).
Natłuścić formę do muffinek, wypełnić każde wgłębienie do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut lub do momentu gdy wykałaczka (wsadzona testowo w muffinka) będzie sucha i czysta.

SMACZNEGO! :-))


(Od dziś ten przepis jest jednym z moich ulubionych - zdecydowanie! :-) )


Komentarze

  1. Wyglądają świetnie, szkoda że zjadłam jednego banana, teraz mam tylko dwa.Ale jutro zrobię :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz