(vegan) mleko orzechowe, mniam mniam :-)


Swego czasu robiłam tylko mleko sojowe. 
 Jednak rzecz w tym, że chciałam by mleko robiło się hmm... szybciej. No i fakt taki, żeby było jak najmniej do sprzątania ;-) I znalazłam cudny przepis w komentarzach na puszka.pl .

- 2/3 szklanki nerkowców
- 4 szklanki wody 
- łyżka syropu klonowego (nie zawsze dodaję)
- szczypta soli

A wykonanie jest banalnie proste (o ile ma się np. blender rzecz jasna) ;-)






Wrzucamy orzechy do blendera, dolewamy około pół szklanki wody i mielimy na turbo obrotach.

Powstały papko-płyn mieszamy z resztą wody. Dodajemy syrop i sól (ja najczęściej nic nie dodaję).


 Przelewamy do butelki (pozostałą orzechową papkę można śmiało zjeść). I proszę, mleko do kawy zbożowej / herbaty / owsianki gotowe!

Uwaga: przechowywać w lodówce; przed każdym użyciem, wstrząsnąć :-)

Komentarze

  1. A z własnych nerek można jeśli chce się być oszczędnym? (ekonomia, panie!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Butelka jest, woda jest, nerkowców jeszcze nie ma, więc póki co zamiast mleka mam wodę w butelce hahhaah też dobra!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz