piątek, 9 sierpnia 2013

Tort o smaku lata (bez pieczenia!)

Tort okazał się tak jak przewidywałam... pyyyyszny! :-)
Dobrze, że robiłam go dzień wcześniej, gdyż kremy miały czas kompletnie stężeć.
Małżonek zachwycony (arbuz to jeden z jego ulubionych owoców, o ile nie najbardziej ukochany właśnie) i w sumie nie tylko on był zachwycony.
Tort idealnie nadaje się na letnie imprezy (gdy jest gorąco).

tort urodzinowy o smaku lata :-)

"biszkopt" / spód:
  • arbuz wycięty w kształt spodu (grubość i wysokość zależy od Was)
krem #1 (do posmarowania całego "spodu"):
  • 1 szklanka surowych nerkowców (namoczona na noc, następnie odsączona)
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
  • 2 łyżki agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę (śmietano-podobną). Wstawić do lodówki na jakieś 2 godziny.

krem #2 (do posmarowania jedynie góry - pod owocami):
  • 1 dojrzałe awokado
  • ok. 1/4 szklanki agawy (może być mniej)
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 szklanki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
Wszystkie składniki zmiksować. 

do ozdoby:
  • suszone czereśnie (ułożone naokoło mojego tortu - składnik absolutnie nieobowiązkowy)
  • migdały zmiksowane na malutkie części (prawie na proszek)
  • borówki
  • banan
  • kiwi
  • suszone truskawki
  • ...no i świeczuszki ;-) 

Gotowy tort wstawiłam do lodówki na noc (w zasadzie to stał tam jakieś 36 godzin). 
Przepis zdecydowanie do powtórzenia, tym razem jako "ciasto" na domówkę (czyli mniej ozdobników) ;-)

Wrzucam też do serwisu puszka.pl (http://puszka.pl/przepis/7939-tort_arbuzowy.html

3 komentarze:

  1. Agnieszka,aaaaaaaaaaaaale zaskoczka , świetny , rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodziło (mój mąż też był zaskoczony) :D

      Usuń
  2. Wyczes!!! Mega pomysl! Jestes genialana! arbuz to moj ulubiony owoc ;))))))

    OdpowiedzUsuń