czwartek, 6 września 2012

[vegan] smarowidło orzechowe

Blog kulinarny bez przepisu na "masło" orzechowe? Tak być nie może!
Więc wpadam na szybko uzupełnić braki ;-)


MASŁO ORZECHOWE

  • 150 gram orzechów (można próbować z różnymi odmianami; u nas dziś orzechy arachidowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • łyżka syropu z agawy
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmielić na gładką masę (w zależności od mocy blendera może to zająć od kilku, kilkunastu do kilkudziesięciu minut). 
Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Mmm, uwielbiam! 



Coś słodkiego bez cukru i aspartamuOrganizator: quchniawege

8 komentarzy:

  1. Tak, zawsze mnie zasmuca bezlitośnie zerkająca na mnie ze słoika masła orzechowego jego kaloryczność! Masakra kompletna, bo tylko jednej łyżki zjeść się nie da!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak tak, kaloryczność ogromna. Słoiczek stoi w lodówce i robi piękne "oczy" do mnie...

      Usuń
  2. O, lubię takie rzeczy ;) Szkoda, że takie kaloryczne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam!... A kaloryczność... cóż, nie na moje odchudzanie ;-) Więc baaardzo powoli idzie mi konsumpcja :)

      Usuń
  3. Nie na moje nerwy ta kaloryczność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tabelkę dodałam, żebym się nie zapomniała przypadkiem... ;-)

      Usuń
  4. Ja jak juz wiekszośc osób tu napisało tez mam problem z ta kalorycznością... Uwielbiam masła i pasty z orzechów. Unikam kupienia słoika w sklepie bo sie konczy na wyjadaniu łyżeczki za łyżeczką bo mnie wciąga haha. A jak sama robie to miele tylko np. 2 łyzki słonecznika i taka malutka ilość w sumie, aż smutno :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez oliwy z oliwek też się da. Orzechy same w sobie są tłuste:)

    OdpowiedzUsuń