niedziela, 2 września 2012

[vegan] crumble (banan & maliny)

Niedzielny obiad składał się z zupy grzybowej (świeże maślaki i prawdziwki, mmm!) i deseru. Dzisiaj... crumble (czyli owoce zapiekane pod kruszonką). Uwielbiam ten deser, bo jest bajecznie prosty do wykonania, a do tego jest uniwersalny (przeróżne owoce można wykorzystać).

A jutro początek roku... szkolnego. Czeka mnie kolejna szkoła (człowiek nigdy nie jest za stary na naukę - no chyba, że za mocno go w kościach łamie ;-) ). W sumie czuję się podekscytowana na razie :-) Kończę już o sobie, a wrzucam przepis.
SMACZNEGO!


 CRUMBLE BANANOWO-MALINOWE
(proporcje na 2 kokilki)
  • 1 banan
  • kilka malin (u mnie wprawdzie mrożone - ale za to z lasu nieopodal - przypominają o letnich spacerach)
  • 3 łyżki mąki (żytnia, pszenna, kukurydziana, orkiszowa - co kto woli)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
 Owoce ułożyłam na dnie kokilek. 


Składniki na kruszonkę wymieszałam ze sobą, po czym przykryłam owoce w kokilkach.


Zapiekałam około 15 minut w 180 stopniach Celsjusza (około 350 stopni Fahrenheit).

Podawać gorące / ciepłe. 

Mmmm... mniam :-))





Coś słodkiego bez cukru i aspartamuOrganizator: quchniawege

2 komentarze:

  1. uśmiałam się z tego artretyzmu, teraz już wiem, dlaczego, ja już się do żadnej szkoły nie nadaję ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz Veggie, to żem trafiła (a miałam nie trafić w nikogo) ;-))... A statystycznie miało być ok - ale statystyka kłamie, cóż więcej powiedzieć ;-))...

      Usuń